keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Alkuteksti ja esipuhe

1) Kuka olen?

Olen keski-ikäinen perheenisä, tuurilukija ja eri tyyppisten kirjojen sekakäyttäjä. Lapsiperheen arki kutistaa lukuharrastukseen käytettävän ajan kovin pieneksi, mutta koko ajan koetan pitää yöpöydällä luettavana paria kirjaa. Monesti löydän itseni lukemasta sohvannurkasta silloin, kun muu maailma nukkuu ja on rauhallista.

Oma lukuharrastukseni juontaa juurensa jo siihen, kun pienenä poikana löysin Joensuun Rantakylän kirjaston aarteet ja tein päätöksen lukea kaikki kirjaston kirjat. Silloin en tosin tiennyt, että kirjaston hyllyille täytetään uusia kirjoja sitä mukaa, kun kirjailijat niitä suoltavat ja tehtävä olisi sinällään mahdoton. Mutta yritetty on - ja epäonnistuttu.

Olen siis erittäin innokas kirjaston käyttäjä ja kirjastolaitoksen puolestapuhuja. Kirjasto on minulle tällä hetkellä pääasiallinen paikka, jossa tutustun kirjoihin ja jota kautta lukemiseni myös haen. Toki ostan itselleni merkityksellisiä merkkiteoksia, mutta oma kirjahyllyni on saavuttanut tämän hetkisen lakipisteen, jolloin uuden tulokkaan tullessa yksi entinen joutuu poistumaan hyllystä. Oma kirjahyllyni alkaakin pitää sisällään niitä kirjoja, joihin palaan aina säännölllisesti.

Kirjaston hyvänä puolena on se, että tulee luettua paljon sellaisia kirjoja, jotka kirjakaupassa jäisivät hyllyyn. Kirjasto onkin himolukijalle kuin karkkikauppa, jossa saa ilmaisia maistiaisia niin paljon kuin maha kestää. Kirjaston kirjoissa uskaltaa kokeilla itselle vieraampaa kirjallisuutta ja tutustua uusiin ja ennen lukemattomiin kirjailijoihin.

Perheessämme on lapsia kolmen ja kuudentoista ikävuoden välillä. Koetan opettaa myös heitä käyttämään kirjastoa ja käyttämään perinteisiä kirjoja sähköisten välineiden sijaan. Joskus tulos on kehno, joskus taas tunnelin päässä näkyy valoa. Tässä blogissa aion myös tuoda lastenkirjallisuutta ja nuorille sopivaa kirjallisuutta esille.

2) Mitä luen ja mistä kirjoitan

Oma lukemiseni menee kausittain. Välillä ahmin repullisen saksalaisten toisen maailmansodan panssarisotaa käsitteleviä kirjoja ja välillä taas koko faktaosasto tökkii ja aivoille on tarjottava kevyitä dekkareita. Toisinaan taas etsin uusia kirjailijoita lukulistaan ja tutkin innokkaasti kirjaston uutuushyllyjä tai selaan kirjakauppojen katalogeja. En kuitenkaan lue vain uusia kirjoja, vaan kirjastosta mukaan saattaa lähteä vanhoja klassikoita, joita nostan myös tänne esille.

Olen semi-innokas historianharrastaja. Eniten olen kiinnostunut toisen maailmansodan historiasta ja toinen suosikkini on Ruotsin suurvalta-ajan historia. Mutta jos kirjastosta löytyy kiinnostavia teoksia vaikkapa Venäjän tai Kiinan historiasta, niin lukuunhan ne menevät.

Innokkaana musiikinkuuntelijana luen suurimman osan ilmestyvistä rock-jumalien elämänkerroista ja tätä antia täydennän useiden näyttelijöiden elämänkerroilla. Tauskin elämänkerta jää minulta hyllyyn, mutta Stephen Fryn kaksiosainen tarina kyllä vie mennessään.

Kevyemmästä kirjallisuudesta luen monipuolisesti kaikkea. Kuuntelen korva tarkkana työpaikan kahvipöydän vinkkejä ja luen ahkeraan uutuuskuvastoja ja lehtien kirja-arvosteluja. Selaan myös muiden bloggaajien antia. Ikuiset suosikkini ovat Juha Vuorinen ja Reijo Mäki - tämä kertokoon riittävästi huumorini tasosta sekä siitä, kuinka matalalla rimani lukemiseen on.

Kirjoitan omista lukukokemuksistani sekä myös muusta kirjallisuuteen liittyvästä. Kerron vinkkejä, mistä lukemista löytää ja tarinoita kirjoihin liittyen. Toivottavasti pääsen kertomaan myös siitä, kuinka lapsia saataisiin lukemisen piiriin ja käyttämään kirjan ns. perinteistä käyttöliittymää. Pääteemani ovat kirjat ja kaikki siihen liittyvä.

3) Miksi kirjoitan eli mitä tästä pitäisi lopulta syntyä

Toivoisin blogin kautta löytäväni samanhenkisiä ihmisiä, jotka käyttävät kirjoja muuhunkin kuin paperipainona. Mielelläni jakaisin blogin lukijoiden kanssa lukukokemuksia, kuuntelen kommentteja, enkä pidä pahana, vaikka tätä kautta saisin uusia lukuvinkkejä, joita en muuta kautta löydä. Ja vastavuoroisesti toivon, että tämän blogin kautta lukijat saavat vinkkejä omien hyllyjensä täyttämiseen.

Omalta osaltani haluan myös edistää aidon ja perinteisen kirjan elinkaaren jatkumista. Jollain tapaa olen huolissani siitä, kuinka vähän etenkin nuoriso käyttää kirjallisuutta ja ennen kaikkea tätä kirjallisuuden perinteisintä gutenbergiläistä versiota.

Blogille avataan myös omat Facebook-sivut ja blogi liitetään nähtäville blogit.fi-portaaliin.

Toivotan kaikenikäiset ja -kokoiset lukijat tervetulleeksi blogini seuraajiksi ja kommentoijiksi!


2 kommenttia:

  1. Olen jo pitkään etsiskellyt kirjablogia, jossa olisi vinkkejä meille 40-v miehille. Olen kirjojen suhteen kyllä melkein kaikkiruokainen, mutta joskus mitta täyttyy liian erilaisesta. Lehväslaihon tuotanto on kovin tuttua, Hotakaisen taianomainen sanojen käyttö jaksaa hämmästyttää ja Linnaa vasta nyt harjoittelen lukemaan. Täytyypä pistäytyä tänne aika ajoin tutkailemaan tilannetta ja katsahtelemaan uutta luettavaa!
    http://viiksetedella.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa lukijaksi, mukavaa saada lukijoiksi oman ikäistä vertaistukea. Toivottavasti löydän jotain uutta luettavaa. Erilaista lienee ainakin se, että kaivelen paljon kirjastojen aarteita, jolloin luettavaksi tulee muutakin kuin uutuuksia. Ja kommentit sekä keskustelu on erittäin tervetullutta!

    VastaaPoista